Na protestný pochod mestom v súvislosti s Gorilou sa vydalo asi 50 ľudí

06.03.2012 Prešov

Prešov 5. marca (TASR) - Približne 50 ľudí sa dnes večer vybralo na pochod ulicami mesta Prešov, aby tak vyjadrili svoj nesúhlas s praktikami, ktoré sa spomínajú v spise Gorila. Išlo v poradí o tretí takýto protest, ale organizátori boli sklamaní, že prišlo tak málo ľudí.
"Ľudia by si mali uvedomiť, že je to o nich a nie o niekom druhom, sú to ich peniaze a ich štát. Pokiaľ im na tom nezáleží, tak komu na tom má záležať," povedal jeden z organizátorov Róbert Grega. Obáva sa, že ak verejnosť nedá najavo svoj nesúhlas, tak politici si budú dovoľovať oveľa viac.
Grega pripomenul, že ide o pokojný protest a ich cieľom je, aby sa dôsledne vyšetrili korupčné kauzy a potrestali vinníci. Zdôraznil, že v žiadnom prípade nemajú snahu nabádať ľudí, aby sa nezúčastnili na parlamentných voľbách. "My nebudeme nikomu hovoriť, či má ísť voliť, či nie. Je to každého osobný názor a každý má vlastný rozum," konštatoval organizátor.
Vysvetlil, že protestujúci si dnes naplánovali pochod so zastávkami, ktoré boli neďaleko regionálnych sídel politických strán, ktorých členovia sa spomínajú v spise Gorila.
K protestujúcim sa pridal aj Rastislav Novický, ktorému sa nepáčilo, že ľudia sa k tejto vážnej veci stavajú alibisticky a neprišli verejne prejaviť svoj názor. "Prišiel som sem sám za seba, nie za niekoho, kto sedí doma v obývacej izbe a v duchu si myslí, že fakt ten štát nefunguje. Netreba sedieť doma, ale prísť sem," povedal pre TASR 37-ročný Prešovčan.
S transparentom kráčali najskôr k regionálnemu sídlu KDH a potom sa presunuli k sídlu Mosta-Híd. Zastavili sa aj neďaleko hádzanárskej haly, kde v tom čase prebiehal predvolebný míting strany Smer-SD. Pri každej zastávke zaznelo niekoľko príhovorov. Nakoniec asi po hodine pochod oficiálne ukončili pri sídle SDKÚ-DS.
Na poriadok v uliciach mesta dohliadali desiatky mestských i štátnych policajtov. Do oficiálneho ukončenia protestného pochodu nevznikla situácia, pri ktorej by museli policajti zasahovať.
 

Vyberte región